מודל לחיקוי

עבור הילדים שלנו, אנחנו רוצים הכי טוב שיש. אנחנו דואגים לחינוך שלהם, אנחנו דואגים לבריאות שלהם ואנחנו דואגים לעתיד שלהם. רק שמרוב דאגה, לעיתים שוכחים את הבסיס הכי מובן מאליו אשר משלב את שלושת אלו יחד: חינוך לערכים של בריאות אשר יבטיחו לילד שלנו עתיד של איכות חיים טובה יותר.

אחת המתנות שאנחנו יכולים לתת לילדים שלנו כבר מגיל צעיר מאוד היא: הרגלים של תזונה בריאה ופעילות גופנית כחלק משגרת היום יום שלהם.

כולנו יודעים יפה מאוד כמה קשה להפוך תזונה מאוזנת ופעילות גופנית להרגל, כשמתחילים בגיל מאוחר. במקרים רבים זו הופכת למלחמה אינסופית, בה העצלות מנצחת והמפסיד העיקרי הם אנחנו עצמנו.

לכן, אם נהפוך התנהגויות מסויימות להרגל אצל ילדינו כבר בגיל צעיר, יש סיכוי טוב שיהיה להם הרבה יותר קל מאשר לנו בכל הקשור לשמירה בסיסית על הבריאות שלהם גם בעת בה יהפכו לבוגרים עצמאיים.

בניגוד אלינו המבוגרים, החינוך לאורח חיים בריא אצל ילד, יתגלה כבלתי יעיל אם נעשה זאת בדרך של הסברים, הטפות ונאומים. מה שגורם לנו לפעול – בדר”כ, אינו ה”טריגר” שגורם לילדים לנו לפעול.

הדרך היעילה יותר ללמד ילדים אורח חיים בריא, באופן כזה שיגדלו לבוגרים מודעים אשר תזונה ופעילות גופנית הינה חלק בלתי נפרד מחייהם היא: דוגמא אישית!

בין אם תודו בזה או לא, הילדים הם מראה שלנו וככל שהחיקוי מתחיל בגיל צעיר יותר, השורשים שלו עמוקים יותר. אימוץ (גם אם מלאכותי עבורכם בתחילה) של מנהגים מסויימים הנוגעים לאכילה ופעילות גופנית, בחיי היומיום, ישארו עם הילדים שלכם לנצח.

4 דברים בסיסיים, בהם אתם יכולים לתת דוגמא לילדים שלכם:

1. איכלו יחד ארוחת בוקר. קומו רבע שעה מוקדם יותר ושבו יחד עם הילדים לאכול ארוחת בוקר. כולנו בלחץ זמן בבוקר, אבל לא תאמינו כמה הרבע שעה הזו – עושה את ההבדל. לא רק משום שגם אתם וגם ילדכם, תשפרו את היכולות החשיבתיות שלכם בשעות הקרובות (המוח זקוק לפחמימות, לתפקוד אידיאלי), אלא שבאופן כללי היום שלכם יתחיל באופן יותר רגוע, עם פחות סטרס ועצבים של התארגנות מהירה היישר מהמיטה לביה”ס.
אין צורך ב”הפקה” מורכבת. דגני בוקר עם חלב או פרי חתוך עם יוגורט או פרוסת לחם עם ממרח גבינה/חומוס – יתנו לילדיכם וגם לכם בדיוק מה שצריך כדי להתחיל את היום ברגל ימין.

2. וותרו על ממתקים לארוחת עשר. קחו איתכם לעבודה סנדביץ או פרי להפסקת עשר והכינו את אותו הדבר להפסקת העשר של הילד שלכם (כמובן עם העדפת הממרח שלו). הכינו את ארוחת העשר כך שהילדים יראו שגם אתם וגם הם אוכלים פחות או יותר את אותה ארוחה, כאשר לממתקים אין מקום בארוחה זו.
הורים רבים נכנעים לילד ושולחים איתו לביה”ס ממתקים מסוגים שונים. הם אולי מרגישים שהילד מוקיר תודה ואוהב אותם יותר בשל כך אבל הורות היא לא תחרות פופולריות וכדאי לזכור שאותם ממתקים אינם רעיון טוב גם בטווח הקצר (לילד תחת “התקפת” סוכר לא קל להתרכז לאורך זמן) וגם בטווח הארוך (הרגל המקשה בשמירה על משקל גוף תקין ובריאות באופן כללי).

3. אין צורך בווטו. בתור מי שדוגלת באיזון בתזונה בדיוק כמו בשאר תחומי החיים אני נגד הטלת איסור מוחלט על ממתקים- לכל מי שנבהל ממני בסעיף הקודם smiley.
הפיתרון הוא: יצירת גבולות. אפשר להחליט יחד שמותר ממתק אחד ביום כאשר מחליטים ביחד איזה ממתק בוחרים וזו גם ההזדמנות להסביר לילדים שמה שהם אוכלים משפיע על התפקוד שלהם לאורך היום ועל המשקל שלהם.
השתדלו לכוון את הבחירה לכיוון הממתקים היותר בריאים והפחות מזיקים למשל: שוקולד מריר עם אחוז קקאו גבוה, עדיף על שוקולד חלב, קרטיב קרח עדיף על גלידת שמנת ועדיף ממרח שוקולד חרובים על ממרח שוקולד רגיל. אבל אל תתעקשו כאן יותר מידי על הממתקים דלי השומן אם הילד לא בעניין – אם הכנסנו את חשיבות הגבלת הממתקים למודעות שלו כבר עשינו משהו טוב ואם הילד יראה גם אתכם מגבילים עצמכם ויבין דרכם מדוע גם לכם זה חשוב – כבר עשיתם משהו טוב.

4. פעילות גופנית משותפת. לשדל ילד לפעילות גופנית משום שזה בריא עבורו, יהיה בדר”כ מאמץ שלא ישא כל פרי. מצד שני, פעם או פעמיים בשבוע להפוך את הפעילות הגופנית לזמן איכות שאתם מבלים יחד- יכול להפוך להרגל מבורך עבורכם ועבור ילדכם גם יחד. אתם עוברים מהפוזיציה של מטיפים לזו של נותנים דוגמא חיובית. שלא לדבר על כך שאם הילד רואה ויודע שאתם בעצמכם עוסקים בפעילות גופנית בלי קשר אליו, הוא מסיק מכך על חשיבות הפעילות בחייכם.
צאו יחד לפארק עם כדור, עם רולרבלייד או אפילו צעדו יחד בקצב מהיר עם שילוב של ריצה קלה מידי פעם. אפשר להכניס לפעילות מיימד של תחרות או משחק כלשהוא – כל דבר שיהפוך את הפעילות לכיפית עבור כולכם.

*****
אל תצפו מהילד שלכם לנהל אורח חיים בריא אם הוא לא רואה אתכם חיים אורח חיים שכזה. כדאי לזכור, כי המאמץ שלכם לייצר הרגלים חדשים ומשותפים הוא מאמץ שרווח עצום בצידו גם עבורכם.

פאנל נגישות